Fotoredigering

Något som också har följt med det digitala fotograferandet är möjligheten att efterbehandla bilder i datorn. Idag ser en bild sällan ”klar ut” förrän du har arbetat med den i något efterbehandlingsprogram. Genom att efterarbeta bilden får du möjlighet att ljusa upp, öka på kontrasten, rätta till färgbalansen om bilden blev för gul eller blå exempelvis. Fick du med något oönskat i bilden? Detta brukar ofta vara enkelt att plocka bort i efterhand och vips så blev den bild som kanske från början var förstörd riktigt bra.

Skapa

När det kommer till fotoredigering finns det alla typer av variationer över hur mycket man efterarbetar bilden, det beror helt enkelt på din kunskapsnivå samt vilken känsla du vill att bilden ska ha. Många rättar ofta till det vanligaste som att ljusa upp, öka kontrast, svärta, färgbalansen med mera. Vill man skapa en känsla i bilden kan man med enkla medel som att dra ner mättnaden få en lite mer mystisk bild genom att bilden tack vara detta blir nästan svartvit. Att redigera så bilden får extra mycket kontrast, går mot blått eller brunt mm är andra redigeringstekniker som inte är speciellt svåra att lära sig men gör väldigt mycket för bildens uttryck.

Vill man ta redigeringen ännu ett steg längre finns otroligt mycket att lära sig när det gäller exempelvis porträttfotografering. Att gå in och ljusa upp vissa partier, jämna ut skuggor, lägga blänk i ögonen mm gör att bilden får ett proffsigt uttryck. Att lägga samman flera bilder gör att man kan skapa en häftig fantasybild med motiv som inte går att fotografera samtidigt. Bara fantasin sätter gränser och sedan är det bara att läsa på om fotoredigering.

Adobe Photoshop och Lightroom

Adobe Photoshop är det allra vanligaste programmet att retuschera bilder i och man skulle kunna säga att det är det ledande programmet på marknaden för fotografer. Till Photoshop följer Camera Raw med, detta program öppnas automatiskt när du klickar upp en RAW bild. I detta program gör du dina råinställningar som konstrast, exponering, färgbalans mm innan du sedan skickas till Photoshop.

Lightroom är ett annat program som också Adobe står bakom. Detta program är bra för enklare redigering och den största fördelen är att det är enkelt att sortera och gå igenom bilder, lite som Adobe Bridge. Så har du ett gäng bilder som ska gås igenom, rätas upp, fixas till i färger och kontrast så är Lightroom perfekt. Photoshop är däremot vassare när det kommer till mer avancerad retuschering.

Redigeringsappar

Fotograferar du med mobilen finns det en uppsjö med olika appar att ladda ner. Både betal och gratisversioner som fungerar utmärkt för ändamålet. Adobe har själva sina egna program som Photoshop och Lightroom som appar att ladda ner om du har deras prenumerationstjänst Creative Cloud. iPhone har också en egen inbyggd redigeringsfunktion där du kan göra lättare redigering, beskära, fixa till kontrast och färger samt lägga på olika filter. Instagram är en social media plattform som är kända för sin redigeringsfunktion med en mängd olika filter att lägga på bilden för en mer retro känsla.