Fototävlingar

Här på fototavling.nu är det tänkt att vi löpande ska tips om nya fototävlingar som kommer ut. Oavsett om det är en superstor tävling eller en mindre Facebook eller Instagramtävling. Det kan vara svårt att själv hålla koll på alla företag som anordnar tävlingar om man inte själv följer dem i sociala medier. Ofta kan det vara riktigt bra priser som delas ut och sedan är självklart äran värd mycket i såna här sammanhang.

Förutom mindre tävlingar som dyker upp på sociala medier nästan hela tiden så brukar det finnas ett gäng årliga tävlingar som man brukar kunna delta i. Här nedan har vi listat några som brukar vara återkommande varje år.

National Geographic Sverige

National Geographic är en av världens mest kända tidningar, mycket tack vare sin fotojournalistik. Tidningen finns på 25 språk och den svenska tidningen har även en webbsida som man kan besöka. De brukar också ha årliga fototävlingar med olika teman för varje månad. Några av de teman man hade för 2016 var Svartvitt, Mönster i naturen, Människor, Djur, Vatten och Landskap är ett urval. I denna fototävling kan man räkna med hård konkurrens då tidigare vinnande bidrag håller riktigt hög kvalité.

 

Digital FOTO

Tidningen Digital FOTO har löpande fototävlingar med flera olika teman, bland annat månadens bild varje månad. Här gäller det också att berätta storyn bakom bilden, när den blev tagen och om det var ett speciellt tillfälle. Här skickar du in din bästa bild som stämmer in på tema och sedan väljer en jury på tidningen ut den vinnande bilden. En kul tävling där man vid vinst får sin bild publicerad och visad för en mängd andra fotointresserade människor.

Kamera & Bild

Kamera & Bild har en årlig fototävling de kallar Grad Prix där man under året utser nio etappsegrare. Dessa nio får sedan tävla om att vinna titeln Årets Bild. Dessa bilder presenteras sedan på webbsidan där du som besökare kan rösta på din favoritbild. Bilderna är även här av riktigt hög kvalité och har man ingen bild att tävla med så ger detta om inte annat riktigt bar med inspiration.

Ger en bra motivationskick

Att delta i fototävlingar kan man göra av flera anledningar. Antingen är man en glad amatör som gillar att skicka in sina bilder, priserna lockar eller så behöver du bara bli sporrad som fotograf. Genom att analysera andra vinnarbilder så får man en bra bild av vad som faktiskt är en sådan bild som går hem i tävlingar. Detta utvecklar dig som fotograf istället för att alltid ta samma typer av bilder.

Nu får du istället chans att utmana både motiv, komposition och fotoredigering. Testa en ny typ av retuschering som helt plötsligt förhöjde den där gamla bilden till en helt ny nivå eller testa en ny typ av fotografering i en helt ny miljö. Har du en bild du vunnit med tidigare? Var inte rädd för att skicka in samma bild till fler tävlingar, bara den stämmer in på temat. Många som ofta deltar i tävlingar brukar ha en mapp med ”säkra kort”, bilder som tidigare vunnit många tävlingar.