RAW foto

Till att börja med duger det alldeles utmärkt att fotografera sina bilder i JPEG format och behandla dem i Photoshop eller Lightroom efter. Vill man däremot ta sitt fotograferande ett snäpp upp och få ut mer av sin bild så ska man börja foto i RAW. Detta betyder att bilderna behåller mer information och du får större möjligheter att rädda en bild eller bara få ur mer av den. Nackdelen är att filerna är mycket större och det krävs ett förhandsvisningsprogram som exempelvis Bridge för att kunna gå igenom och sortera bilderna. Men har du börjat att fota i RAW så är det svårt att gå tillbaka till vanliga jpeg filer.

RAW är bildinformation

RAW är ett bildformat som behåller i stort sett all information från bildsensorn i en digital kamera. RAW betyder rå på engelska och man brukar därför kalla formatet kort och gott för råformat på enkel svenska. Man kan säga att RAW filer är digitala negativ eftersom de fyller ungefär samma funktion som de gamla negativen vid filmfotografering. Negativet är Inte användbart som bild utan innehåller snarare all information för att kunna skapa en bild. Precis som när man framkallade bilder så behandlar du informationen i Camera RAW och framkallar sedan bilden när den sparas om till ett filformat som JPEG eller PNG.

Fördelar med RAW

De främsta fördelarna med RAW formatet är att du kan ändra vitbalans, färg och exponering efter att bilden har blivit tagen utan att kvalitén försämras särskilt mycket. Det man kan märka i början är att bilderna ser matta och tråkiga ut, men det är för att kameran automatiskt förbättrar skärpa och färger när den konverteras till jpeg. Fotar du RAW får du istället göra detta jobb själv men och andra sidan har du full kontroll över processen.

Nackdelar med RAW

Som med allt annat har inte detta format bara fördelar heller. Det kan finnas risker med RAW filerna i och med att formatet inte är fast standard utan varje kameramärke har sina versioner över hur filerna läses av och sparas. Det kan med andra ord bli svårt att läsa av gamla RAW format och man kan behöva spara JPEG versioner innan man arkiverar bilderna. Det tar också betydligt längre tid att fixa bilderna och ibland kan en bild som du fixad i 10 minuter vara minst lika bra som den JPEG som kameran själv konverterar till. Filerna tar också betydligt mer utrymme på hårddisken än vad vanliga JPEG gör, vilket man bör ha i åtanke.

Vilket format man väljer att fotografera i är såklart upp till var och en. Vill du ha full kontroll av processen till en jpeg och få ut bästa möjliga kvalité så bör du fota RAW som är bättre lämpad för detta. Vill du däremot att processen ska gå snabbt, kvalitén inte behöver vara extraordinär men ändå bra så kan det vara klokt att välja vanliga jpeg. Viktigast är att man själv blir nöjd med sina bilder och inte göra som alla andra säger att man ”ska”, utan det är upp till var och en.