Tips för en bra bild

Hur tar man en bra bild? Detta går inte att svara på utan det är många faktorer som spelar in för att ta den där perfekta bilden. Den ska vara rätt exponerad, bra komposition och viktigast av allt så ska motivet vara tilltalande. Men ibland kan den där operfekta bilden som egentligen inte alls stämmer överens med kriterierna ovan bli en sån där fantastisk bild. Hur kan detta komma sig? De bästa bilderna talar för sig själva och väcker på något sätt känslor hos betraktaren, precis som med konst. Bara bilden berör så spelar det ingen roll om den är ”korrekt” enligt skolboken. Ofta behöver man gå utanför ramen för att fånga en unik bild som ingen annan har sett.

Idag tar vi mängder av bilder

Tack vare digitalkameror och mobiltelefoner är alla fotografer idag och vi tar mängder med bilder. Hela 350 miljoner laddas bara upp på Facebook varje dag, vilket säger en hel del om hur vårt vardagliga fotograferande ser ut idag. Men vi kan nog alla enas om att de flesta av dem inte vinner några fototävlingar. Men frågan är då, hur skiljer vi oss från mängden och tar bättre bilder?

Lär dig fotografera med blixt eller låt bli

En bra riktlinje är att bara använda dig av blixten om du kan hantera den, annars är det bättre att köra utan. Att fotografera med blixtar är en konstform och ger fantastiska bilder om man vet vad man håller på med. Detta kräver lite träning innan bilderna blir bra helt enkelt. Innan man ger sig an att fota med blixt går det bra att använda sig av ett ljuskänsligt objektiv samt höja ISOn om ljuset är dåligt.

Lär dig fotografera människor

Landskap är lättsamma och en fin solnedgång blir ofta en fin bild. Att fotografera människor är däremot svårare då du inta har kontroll på motivet och många kan nog känna rädsla inför att faktiskt gå fram och fråga om man får ta en bild. Eller tänkt om någon märker att du försöker fota i smyg? Hur hanterar man människor som blir obekväma på bild och istället får dem att slappna av? Att lära sig fotografera människor är värt det som kanske inte känns allt för bekvämt, för dina bilder kommer att bli bättre om de innehåller människor. Börja med mobilen, då blir det inte lika tydligt om du försöker fotografera någon på stan.

Våga experimentera

Innan digitalkamerans framkomst fick du tänka efter innan varje bild togs. När rullen var slut var det bara att ge sig in i mörkrummet för att framkalla där du kanske tillslut bara fick två bilder som var bra. Idag har vi förmånen att bara plocka upp mobilen och ta bilder tills minnet på telefonen är slut i princip. Att testa på analogt foto kan vara bra för att få en bättre förståelse för komposition, exponering samt fokus. Men att våga ta ut svängarna och experimentera med fotograferandet är ett bra tips för att bli mer avslappnad som fotograf och du kommer också att börja tänka mer på vilka kompositioneringar som faktiskt fungerar.